Foundation för nybörjare

De flesta av oss kan nog komma ihåg vår första foundation väl. Den var kanske allt för mörk, eller så var den alldeles för ljus. Vill du undvika den typen av felköp i framtiden? Läs då vidare här, där vi guidar dig till foundationköpet. 

De flesta av oss kan nog komma ihåg vår första foundation väl. Den var kanske allt för mörk, eller så var den alldeles för ljus. Vill du undvika den typen av felköp i framtiden? Läs då vidare här, där vi guidar dig till foundationköpet. 

Din första foundation kanske köptes tillsammans med vännerna på shoppingen. Kanske ärvde du den från din storasyster som har en helt annan hudton än du. Eller stod du kanske ensam i butiken och tänkte ”bra, den ska jag ha”, men så kom du hem och insåg att den var helt fel. Och det är verkligen inte fint när du använder en foundation som är felaktig för dig.

Men det finns så många att välja mellan, tänker du kanske. Och ja, det stämmer – det finns foundations i många olika varianter. Men om du utgår från 3 saker när du ska välja din foundation, så kommer det inte gå helt fel – täckförmåga, finish och färg.


Täckförmåga

Täckförmåga beskriver hur effektivt din foundation täcker. Du kan dela in täckförmågan i lätt, medium och full.

En lätt täckförmåga jämnar ut hudtonen lite grann och ser supernaturlig ut på huden. Lätt rodnad, pigmentering och eventuella orenheter kommer fortfarande kunna synas med en lätt foundation, men du kommer uppleva att din hud blir mer enhetlig samtidigt som du bevarar ditt naturliga utseende.

En foundation med en medium täckförmåga kan bland annat täcka rodnad, orenheter och pigment, men inte större hudproblem såsom finnar. Då behöver du gå upp ett snäpp till full täckning. Med en medium täckning kommer du uppleva att din hud ser mycket mer ”perfekt” ut.

En full täckning går in och täcker ALLT. Den kan alltså dölja allt från rodnad och finnar till ärr och svår hyperpigmentering m.m. Full täckning ger ett väldigt enhetligt och perfekt resultat.

Finish 

Finish är det andra du ska ta med i beräkningarna. Precis som med täckförmåga finns det olika finish att välja mellan. Här ska du återigen ta ställning till vad du helst vill uppnå med finishen. Man kan dela in finish i glow, satin och matt.

Med glow får hudens yta en ”skinande” effekt, som efterliknar en väl fuktad hud som framstår som sund och frisk. Satin påminner mest om en naturlig yta, medan en matt finish gör huden matt och ser till att den inte glänser under dagen. Du väljer vanligtvis en satin finish om du har en hud som glänser under dagen.


Färg

Färgen är det allra viktigaste, för vem gillar kanter av en foundation? 

En foundation ska användas i hela ansiktet, och därför är det viktigt att välja den rätta färgen. Du kommer vanligtvis använda en färg på sommaren och en annan på vintern. I övergången mellan vinter och sommar kan du eventuellt blanda de två färger du har. När du ska hitta din nyans är det två saker du ska ha i beaktning: färg och underton.

Färg

Färg är hur ljus eller mörk du är i huden. Du ska gå in för att välja en färg som liknar din hud. Men du ska även ha med din huds underton i beräkningarna, när du ska välja färg. 

Underton

Även om du väljer en foundation som passar din huds färg, är det inte säkert att den ser helt rätt ut på huden när du applicerar den. Det beror i så fall på att din underton inte är korrekt.


Så hittar du din hudton

Du kanske kommer uppleva att din foundation plötsligt ser orange, ljusröd eller persikofärgad ut på din hud, trots att den varken är för mörk eller ljus. Då bör du kanske överväga om den passar till din hudton. För att avgöra vilken underton du har, ska du ta reda på om du har en varm, kall eller neutral hudton.

  • En varm hudton har övervägande gult i sig.. 
  • En kall hudton har övervägande röda eller rosa nyanser i sig.
  • En neutral hudton faller mitt emellan. 

Genom att välja en foundation som passar både i färg och underton, kommer det göra att din foundation blir näst intill osynlig och ser väldigt naturlig ut.

Ett litet tips: Kom alltid ihåg att applicera din foundation med rätt sminkborste – så får du ett toppresultat. Med rätt borste får du nämligen lättare att arbeta in din produkt i huden och i alla hörn och kanter, till exempel runt näsa, hårkant o.s.v.