Har du koll på ögonsminket?

Känner du dig tillförlitlig med en ögonskuggspalett i handen? För väldigt många består en ögonsminkning bara av mascara. Men varför inte toppa det med en snygg ögonskugga, som kan framhäva och definiera dina ögon?
Känner du dig tillförlitlig med en ögonskuggspalett i handen? För väldigt många består en ögonsminkning bara av mascara. Men varför inte toppa det med en snygg ögonskugga, som kan framhäva och definiera dina ögon?

Det kan göras väldigt enkelt och naturligt. Det kan självklart även göras lite vildare och med mycket wow-effekt. Väldigt många hoppar över ögonskugga för att de tycker att det är svårt och att de inte känner att de bemästrar tekniken. Den goda nyheten är att det inte finns ett rätt sätt att applicera ögonskuppa på.


Vi har samlat 6 goda råd, så du lätt kan komma igång:

1.m Börja alltid med en primer

Primer förlänger din sminknings hållbarhet, och med primer på ögonlocken försäkrar du dig om att ögonskuggan inte klumpar sig och lägger sig i de små vecken vid ögonlocken. Det som är avgörande för att din ögonskugga håller och sitter fint är alltså inte att du har investerat i en dyr ögonskugga, utan att du har använt primern innan.

2. Färgval

Okej, nu har du koll på basen. Nu ska du välja färg. Svårt? Det förstår vi helt klart eftersom man praktiskt taget kan hitta alla regnbågens färger i ögonskuggor och mer därtill. Är du nybörjare så kom bara ihåg: Det går aldrig fel med bruna nyanser, och därifrån kan du experimentera med gyllene nyanser.

3. Enkla knep till vardagen

Möjligheterna är många med ögonskugga. Till vardags kan du till exempel välja en ljusbrun färg, gärna med en gnutta skimmer i, som du kan badda på med fingrarna på mitten av ögonlocket. Så enkelt kan det göras, och du kan dessutom använda din highlighter till det, om du ändå har en som du gillar. Alternativt lägger du en ljus neutral ögonskugga på hela ögonlocket, upp till globlinjen. Det är linjen som följer ögonglobens rundning. Det kan du göra med en pensel eller bara med ditt finger. Redan här har du skapat en ren och snygg look, där en eyeliner med fördel kan appliceras på franskanten.

4. Ska det vara lite vildare?

Ska din helt vanliga tisdag piffas till lite, eller ska du bara ut och ha det där lilla extra? Du börjar med samma procedur som tidigare, där du lägger en ögonskugga på hela ögonlocket. Därefter ska du hitta en mörkare ögonskugga som du kan använda till den översta delen av ögonlocket, alltså uppe vid globlinjen. Den nedersta delen av ögat låter du vara ljusare. Här är det färgen du väljer, som avgör hur vilt det ska vara. Vi är själva galna i glimmer, som skapar extra fokus på ögonen och får dem att lysa upp lite extra.

5. Blanda och tona, blanda och tona, blanda och tona…

I en klassisk ögonsminkning är det viktigt att det inte finns några hårda kanter. Se därför alltid till att skapa en naturlig övergång genom att lätt tona ut den mörka ögonskuggan i den ljusa, gärna med en pensel.

6. Kom ihåg kontrasterna

Ska du helt i mål med din ögonsminkning, är det en bra idé att vara uppmärksam på kontrasterna. Ögonskuggan gör det nämligen inte på egen hand, ögat behöver också lite kontrast för att det verkligen ska göra sitt. Det kan du göra med en mascara och eyeliner som ramar in ögat.