Koll på foundation, bronzer och rouge | Lär dig göra en bassminkning

Elf guidar dig till att göra en enkel och fin sminkning.

Elf guidar dig till att göra en enkel och fin sminkning.

Lär dig lägga din bassminkning

Är det där med helsminkning något nytt för dig? Här får du de helt grundläggande sakerna du behöver veta om en sminkning. Vi berättar om basen, lystern och framhävandet. Med bara lite tålamod kommer du snabbt lära dig teknikerna du behöver känna till. Låt oss sätta i gång. Hur är det nu med foundation och concealer – vad ska på först? Och vad ska vi egentligen använda en bronzer till? Det får du svar på här. Vi går igenom en klassisk sminkrutin steg för steg. Kom ihåg att det kräver lite övning innan sminkningen sitter som den ska. Men fatta mod. Du kommer säkert vara en riktigt mästare, när du har gjort det många gånger.

Basen

En sminkrutin börjar vanligen med en foundation. En foundation ska täcka och dölja små skönhetsfel men inte ligga som en mask på ansiktet.

Att undvika: Applicera inte för mycket foundation åt gången. Du riskerar att foundation lägger sig som en tjock mask. Börja därför med att applicera små mängder med en sminkborste.

När foundationen är lagd är concealern din vän. Concealern använder du till att täcka mörka ringar under ögonen eller små ojämnheter i huden. Men concealern lägger du alltså efter din foundation.  

Att undvika: Välj inte en concealer som är mer än 1 till 2 nyanser ljusare än din hud. Om dinconcealer blir för ljus kan det sluta med ett onaturligt resultat.

Lystern

Lystern till ditt ansikte består av bronzer och rouge. Tanken med en bronzer är att skapa skugga i ansiktet. Det låter kanske inte så smickrande men tänk bara på Kardashians, som är mästare på lyster och kindben. 

Bronzern läggs på de områden i ansiktet där du vill skapa djup, det är vid tinningen och i en båge ut mot örat och ned längs kindbenen. Du kan även applicera en gnutta produkt längs käklinjen och i översta delen av pannan. Vi kommer alltid rekommendera dig att använda en borste för att applicera din lyster. En bronzer är nämligen vanligtvis i puderform, och därutöver kan man lättse smutsig ut i ansiktet, om det inte läggs någorlunda noggrant.  

Undvik att: Applicera inte för mycket produkt åt gången. Det är lättare att tillföra mer värme till ansiktet än det är att få bort det igen.

Rouge ger liv åt kinderna och klär de flesta. Precis som med bronzern ska du vara uppmärksam på att inte lägga på för mycket produkt.Rouget ska ligga precis över din bronzer, det vill säga på den översta delen av kinden.

Framhävningen

Med en highlighter kan du skapa dimensioner i ditt ansikte. Highlighter finns i många variationer och färgnyanser från ett lätt skinande till intensiv glimmereffekt.

Tänk på att din highlighter inte kommer att se naturlig ut om du tar en massa glitter på. Målet är inte att glittra så mycket som möjligt. Målet är att framhäva de områden i ansiktet där ljuset faller naturligt.

Den sista delen av sminkrutinen är nog det allra viktigaste steget. Vi talar självklart om mascara. Det är lite av ett måste för de flesta tjejer. Med en mascara kan du nämligen skapa snygga och långa ögonfransar, som sätter fokuspå dina ögon. Mascaran bör vara det sista steget i din rutin, och bidrar till att fullända din look. Om du är osäker på hur du lägger din mascara kan du läsa vidare här.

Det här är en superbra grundläggande sminkrutin. Ge den ett försök, och kom ihåg att det naturligtvis kräver övning innan du känner dig helt säker med det.