Kommer du ihåg att rengöra dina sminkborstar?

Puderborstar, rougeborstat, foundationborstar, concealerborstar... sminkborstar finns i många former och funktioner. Men visste du att du bör rengöra dina sminkborstar? Läs vidare och få goda råd till varför och hur.

Puderborstar, rougeborstat, foundationborstar, concealerborstar... sminkborstar finns i många former och funktioner. Men visste du att du bör rengöra dina sminkborstar? Läs vidare och få goda råd till varför och hur.

Varför ska du rengöra dina sminkborstar?

De flesta av oss använder sminkborstar varje dag – och kanske flera gånger om dagen för att fixa till sminket under dagens lopp. 

Men kommer du även ihåg att rengöra dem?  Många tänker nämligen helt enkelt inte på att de ska rengöras – men det finns faktiskt många bra anledningar till att hålla dem rena.


Smutsiga borstar är bakteriebomber

Smutsiga sminkborstar kan förvandla sig till riktiga bakteriebomber som dessvärre kan göra din hud oljig och ge den irritationer, orenheter m.m. Sminkrester sätter sig nämligen i borstarna och utvecklar sig efterhand till bakterier. 

Så om du vill vara snäll mot din hud får du inte hoppa över rengöringen. 


Rena borstar håller längre

Dina sminkborstar håller längre när du rengör dem ofta. Rengöring bidrar nämligen inte bara till att hålla bakterier borta, utan även till att förlänga borstarnas livslängd.


Borstar i bra skick ger ett snyggare resultat

Ditt smink lägger sig finare på huden när dina borstar är rena. Och det är ju precis det dina borstar ska göra, hjälpa dig till en fin sminkning som sitter som den ska.


Kort sagt får du följande fördelar genom att rengöra dina sminkborstar:

  • Din hud blir finare och hälsosammare.
  • Du slipper köpa nya borstar lika ofta.
  • Du får ett finare smink, så du kan låta din inre skönhet lysa igenom.


Så rengör du dina borstar

Så hur rengör man då sina borstar på bästa sätt? Det är faktiskt inte så besvärligt. Följ den här guiden, och gör dina borstar redo att användas igen. 


  1. Använd en mild tvål, babyschampo eller en skonsam ansiktstvätt.
  2. Gör en rundad yta i din hand som du kan doppa dina borstar i. Håll i största mån borstarnas skaft fria från vatten – själva borstarna ska vara genomblöta.
  3. Applicera sedan tvål på borstarna och rengör dem i handens rundade yta. Tvålen ska masseras in ordentligt – det gör att fett och överflödigt smink tvättas bort. Det bästa är att använda cirkulära rörelser i din rundade yta i handen. Borstarna är rena när skummet inte längre färgas av produkter längre.
  4. Avsluta med att skölja bort tvålen från borstarna – kom ihåg att alla tvål ska ur. 
  5. Krama ur vattnet och forma din borste då den kan ha tappat formen lite efter rengöringen. 
  6. Torka borstarna i en ren handduk och lägg dem för att torka. 


När borstarna är helt torra kan du börja använda dem igen.

Det är en god idé att rengöra dina borstar en gång i veckan – gör det gärna som en fast rutin så att du inte glömmer det. 

Det behöver inte vara en tråkig plikt att rengöra sina sminkborstar. Tänk på det som en del av din sminkrutin.

Du kan eventuellt rengöra alla dina borstar på en gång när du ändå är igång. På så sätt behöver du bara göra det en gång i veckan – så har du resten av veckan till att experimentera med färger och olika uttryck. 


Upplev sortimentet av borstar hos e.l.f. Cosmetics

Hos e.l.f. Cosmetics hittar du ett stort sortiment av sminkborstar till alla ändamål. Alla våra borstar är av hög kvalitet, så du kan ha glädje av dem i många år – i synnerhet om du rengör och tar väl hand om dem.

Ha så trevligt med dina borstar.

Se sortimentet av sminkborstar här.